Monday, January 31, 2011

SABAR MENANTI


Aku kt kg parit mahang. umah mertua aku. kmi kuar mkn bwk ayah mertua. nme kedai spt tertera....Sabar Menanti...so korg paham2 jela....mmg sabar la kmi menanti....

CUTI YG X CUTI

Hari ni kmi cuti tp disbbkn kecuaian aku so pg2 aku kne g opis. kne setelkn ceklist utk paymen kontraktor under aku. smpi opis hard disk korupsi lak....adehhhh......melilau ar cri sape2 yg ade ceklis tu. da la rmai yg cuti. bebdk yg aku jupe sume ceklis x update....masalah....masalah....... las2 dpt gak kbetuln ade injiner len tumpang print kt ida......aku pn tumpg print then setel le keje tu.....

tgk2 jam da kul 12, laki aku ajak g proton servis kt sri kmbangan. hokhekhokhek da kul 1230. perut pn da nyanyi lagu rok kapak ktrg pn singgah kt ani sup utara p15. aku ode set nasi sup burung puyoh, laki aku ode set nasik sup ayam & utk zayan bubur nasi.....Alhamdulillah kenyang....

balik umah, kmas baju then balik kg

Sunday, January 30, 2011

DESSERT INI MLM

Mlm ni kmi beli mihun sup tapau kt kdai mamak dpn tmn umah aku. even perjlnan yg jauh tu mkn mase dlm 2 min, aku ttp gedik nk ikot...... aku sbrnye nk g kt baker's cottage sblh kedai mamak tu. ni la hasilnyer.....huhuhu....mcm mane le bdn aku x mcm rosnah mat aris

MUKE ORG DEMAM

incik somi demam.....so jenjln kt alamnda jela. dye nk mkn sup2 so kmi g la kt johnny's amik set for 2. lauk da xde kt umah sbb esok da balik kg. kmi coti seminggu

Saturday, January 29, 2011

IKAN BAKAR SUMBAT SAMBAL

Ni menu mlm ni.....simple je. kebetulan kt umah ade ikan cencaru. so wat ikan bakar pon sodap. bhn2 yg diperlukan..... 2 ekor ikan cencaru, 15 tangkai cili kering (rebus dlu), 3 biji bwg merah, 1 biji bwg putih, 5 btg serai, 1 inci halia, 1 inci lengkuas, 1 sudu besar planta ( bole tuke ke minyak msk), 1 sudu besar sos barbeque ( ikut suke) & garam secukup rase. blender sume bhn kecuali ikan. sumbt bhn yg diblender ke dlm ikan. lg afdal kalo di bungkus dgn daun pisang

PAU SUPER SEGERA

Pau segera ni aku beli kt pasar tani ptrjya ari selasa aritu. sepeket ade 10 ketoi. aku beli 3 campur2. 3 peket rm10 je. sesuai la dgn aku yg sgt rajin nih. tinggal goreng & wat teh o utk minum ptg.

Friday, January 28, 2011

NASI GORENG CENDAWAN BELACAN

ni jela menu malam ni sbb aku maleh nk msk. hubby pn demam. so aku nk msk bnde yg cpt dan pantas... senang je nk msk juz pakai cili api, bwg merah, bwg putih & belacan ditumbuk skali. panaskan minyak, tumis bhn yg ditumbuk. bile da wangi masukkn soa tiram, nasi, cndwn enoki & timun jepun yg dipotong dadu. bile nasi sebati tambah sebiji telur & garam secukup rase......

MARI BERPINDAH

Dgn rasminyer aku telah dihalau diarahkan keluar dr bilik aku........... ehmmm......aku malas pon nk pk. kt mane2 pon same je......(ayat kecik ati pdhal aku pindah ke bilik laen je......)

brg2 aku pon x byk....sila lihat kotak2 itu


kalo x aku nk pindah semlm tp sbb ade keje yg x setel g so arini baru leh pindah. pasni aku bercuti seminggu nak sambut raye. baju raye x beli g nih...haiiishhhh........tema baju cam biase ler "happiness & gud fortune"

Thursday, January 27, 2011

WALLET BARU

Tetibe ati jd gembirest sgt........sbb...jeng2.....my wallet da sampai.


Ni wallet cum passport & ticket holder. mmg gabak ar. sesuai utk aku sbb kalo aku nk beli clutch nnt xleh jd wallet lak. so tiz one is da best option

aku ni sbrnyer agak addict shoppin online nih.......tu le psl bole katekn evry month musti ade parcel utk aku. aku x kesah ape pon baik tudung, kasut, henbeng, wallet, baju, botol susu...............mcm2 g la... mostly aku beli online.

wallet ni pon oder dr last month dr tiz blog sapphireministore.blogspot,com. b4 tiz aku penah beli henbeg coach dr dye. aku suke care packaging dye. sgt menitik-beratkan keutuhan brg yg di deliver. b4 tiz aku penah gak beli henbeg ngan blogger laen tp tula.....packaging x bape semegah. siap ade kotor2 kat that bag. 
so end up try sapphireministore (owner name hidayah) & aku sgt puas ati. nnt nex time (kalo ade duit) aku beli lg ek.

PRESSUREEEEEEE...!!!!!!

Mlm td aku dgn incik hubby g alamanda utk amik roadtax ngan insurans kete sawi aku tuh. Pastu apegi adegan melantak ar. Ayah (ni panggilan romantika utk hubby aku) nk mkn kat nando's. aku on jer. bab2 mkn ni kan aku mmg laju jer...........selesai melantak zayan lak meragam. aku pon dukung zayan dgn gaya nak memujuk sambil aku ckp kt laki aku " ayah g settle bil dulu. nnt ibu tgu kt niichi" then laki aku bersore " aik apsal lak kt niichi? balik trus la....."  dgn muke x bersalah aku pn jwb  " ler kate ibu xde baju g keje, ni nk carik baju keje la" dan aku trus berjln even aku dgr gak dye potpet2.....

tgh2 aku berjln2 aku tetibe aku dgr bunyik derap kaki yg biase aku dgr kt arah belakang. bile aku paling aku tgk laki aku dgn stroller da kt blakang......tp tule dye still g potpet2 bile kami masuk ke niichi tu. aku pon belek2 la baju2 yg sesuai dgn aku, size L  & yg paling penting mempunyai diskaun yg paling tinggi. kalo stakat 10% less tu mmg aku x jenguk la......

belek punyer belek....tara...aku dpt 2 helai yg saiz L. 1 kemeja itam, 1 g tunic. wah dgn gumbirest (perhatikan ade "est" kt ujung word tu means aku sgt hepi) aku g try baju tu. 1 choice aku try musti la tunic tuh sbb dye nmpk bigger than the shirt. baru msuk tgn cket...cissssssss.....mmg haremmmmmmmmm....
x muat............arghhhhh...presssureeeeeee..!!!!!

sejurus selepas itu aku kuar dr fitting room. laki aku pon tnye...."camne baju..?" dan dgn kecewa aku ckp " tah ar baju kt sini pelik2.....ade ke tulis saiz L tp sbrnyer baju tu saiz S sbb baju kedai laen ibu muat taw saiz M pon..." (still lagi rase kurus tuh...) dan aku trus berjalan laju tnpe mempedulikan suami aku yg ketawa terbahak-bahak & dye sungguh gembire.........hampest

Tuesday, January 25, 2011

I can't wait to tag my friends in the #MiloFuzeJamPack game & have the laugh of my life. Awesome prizes to be won!

Minum Milo mmg sedap....lagi2 kalo Milo ais. .....Maen game ni pon syok gak woooo.......harap2 dpt la ipad.....kalo x dpt iphone 4 pon ok ak

I can't wait to tag my friends in the #MiloFuzeJamPack game & have the laugh of my life. Awesome prizes to be won!

TAKDER MUD

Ni bkn post psl masak2 or mkn2. ni psl aku x suke, menyampah dan kecewa. aku pompuan normal yg biase yg sensitip yg cepat tersentuh dgn bende2 yg remeh. aku bkn kecewa dgn suami tp dgn opis aku. aku suke keje aku. aku sayang dgn keje aku tp aku x suke politik2 dkt opis aku. argghhhhhhhhhhhhhhh.............. kalo tak sbb aku keje gomen, permanent & gaji yg masyuk.......aku rase da lame aku blah.........baik aku jd tukang jahit. lg best. sekurang2 nyer x ya la aku anta kain kt tailor yg skali anta 10 psg. sepasang 60 hengget. da  6 rat...kalo aku dpt 10 customer yg cam aku.....gaji KPPK pon kalah

PIAREN AH SEDAH

Gempak kan title ni. ni adalah resepi yg aku amik dr buku nih



Masyarakat Irranun adalah suku kaum di Sabah. So buku yg aku beli nih adalah makanan tradisi kaum irranun nih. aku beli mase abih degri kat kat PAS, Shah Alam. Murah je pon sbb buku ni dye nak wat clearance.

berbalik pada masakan aku kali nih, aku terbukak ati nk cube resepi ni sbb hubby aku suke mkn makanan kg. asik2 msk lemak, kari, kangkung goreng belacan je so aku nk tuka ar cket. yg penting tradisional. itulah salah satu sbb nape aku jarang msk western. sbb laki aku x minat even aku sgt sukkkeerrrr spegeti meat balls.

Masakan aku nih name melayu dye Ikan Masak Minyak Kelapa Parut

Bahan-bahannye (aku tuka gak ar sbb ade bende yg xde kt semenanjung nih)

1 ekor kerapu (sederhana)
pati santan dr 1 biji kelapa
15 biji cili api
2 btg cili besar kaler merah
4 biji bwg merah
1 ulas bwg putih
1 inci kunyit hidup
1 btg serai
2 inci halia
1 sudu kecil asam jawa adabi
2 sudu makan kerisek
garam
minyak untuk menumis

- tumbuk cili api, bwg putih, bwg merah & kunyit hidup
- panaskan minyak & tumis bhn2 yg ditumbuk sampai naik bau wangi (bkn wangi deodoran)
- masukkan kerisik dan kacau
- tutup api. Masukkan ikan, serai yg da diketuk, cili besar yg dipotong dan gaul rata-rata
- masukkan pati santan, asam jawa dan garam dan baru masak balik sampai kuahnyer kering.

Inilah hasilnyer..........



Untuk sayurnyer aku masak Stir Fry Enoki (kalo cendawan tu sayur x..???)




Bhn2 utk stir fry enoki ni

2 peket cendawan enoki
1 biji bwg putih
1/2 biji bwg holland
1 btg cili beso kaler merah
1 inci halia potong nipis2
1 sudu mkn oyster sauce
garam

-panaskan minyak dan tumis bwg putih yg dicincang dgn halia sampai naik bau
-masukkan cendawan, bwg besar, cili beso & sos tiram
-perasakan dgn garam. bile nmpk cendawan tu da longlai leh ar mkn




Monday, January 24, 2011

PASAR PARIT BARU

Ujung minggu aritu ktrang balik kg sabak. yela mak pon x bape sehat.......still x larat g. kebetulan akak aku yg duk kat tg rambutan (dye nurse kat tg rambutan) tu balik bersame kete baruyer.......so kene balik gak nak rase naek kete baru. sabtu tu ktrang g beli kerepek kat Kg. Sg. Apong (kepek kat sini mmg femes la & byk kali la masuk tv.....tp sori lupe snap pic sbb aku ni kan baru ni je aktif berblog. so nk tngkap2 gambo ni lembab cket.

then ktrg g umah makcik aku kat Kg. Sg. Apong (jgn tnye aku nape kg ni name cenggini...). Setelah ktrg memporak-perandakan umah makcik aku ktrg pon meneruskan perjalanan ke Pasar Parit Baru. Syok wooo pasar ni......kt pasar ni majoritinyer org jawa so byk ler makanan jawa.....tu yg best sgt tuh. kt putrajaya nih mane ler nak dpt makanan org jawa yg btol2 original.....kalo soto pon soto johor bkn soto jawa.....kt pasar camnih le baru nak merase air tgn makcik2 jawa yg mmg ori punyerrrrrr.....


ni ler pemandangan dr pintu masuk pasar.

pasar ni dekat je dgn Dewan Org Ramai

ni lak nyonya jual brg 2nd.......(best wooo tgk brg2 dye....) siap bole oder nk brg ape then dye carikan. bile da ade dye kol.

 Ni ler akak aku yg keje nurse kat spital Bahgia, tg rambutan.....(muke anak dye cam katun Chibi Maruko Chan)

ni akak aku yg 2nd a.k.a kak bedah yg sedang mkn soto dgn dahsyatnyer

 ni pecal oder by Incik Harun Al-Rasyid bersama cendolnyer. cendolnyer kt sini sempi jer. Juz cendol ngan santan, air gula merah dan ais. cendol tu makcik tu wat sindrik....


ni ler rupe soto yg aku suke sgt tuh. lagi syiioookkkk mkn dgn sambal kicap. beza paling ketara dgn soto johor adalah supnyer. sup soto kat sini kuah dye jernih je tp full of flavour & sampai skang aku x pas lg wat sup utk soto nih. 

Friday, January 21, 2011

CUTI THAIPUSAM

Aku tgh bizi mengisi markah utk peg2 aku dlm hrmis. mcm biase la kan....gomen punyer sistem elektronik agak slow dan siput. aku mintak maap kalo ade yg trase tp ni lah hakikatnyer......nak sahkan amik mase 10-20 minit....tu baru 1 item.....1 0rg dlm 5 item.....ko drab kalo kne bg markah utk 15 org.....tu baru 15 org kalo pengarah2 lagi kesian....1 jabatan minimum mahu 600-700 org......aduyai....bape byk mase nk dibazirkan daaaa.......

ok tutup cite psl ni.....ni aku nk cite kt mane aku sambut thaipusam semalam. semalam ktrg celebrate kat SACC Mall je.......(aku pon x taw nape la laki aku suke sgt g sini.....aku ni da la dulu stadi kt uitm shah alam tuh...da abih stadi pon nk kene g sane gak ker....??? padayappppaaaaa...!!!!) mcm biase kedai 1st kami pegi mesti la kedai makan & kedai ni aku rase tiap kali g SACC mall musti la kami mkn kt sini. kedai itu adalah................(bg bunyi deram cket..........drrrrrrrr) ONLY MEE....

ni ler mende yg kami lantakkan semalam


szechuan chicken & rice


ni fevret incik hubby....kam heong chicken & rice


ni lak as sncks har far chicken balls (betol ke ha namenyer...???...cam salah je...)


kebetulan mase ni PKNS ade wat pameran rumah under projek dye.......aku da xcted ar nk tgk. kut2 dpt la jupe rumah idaman di location yg dihajati. sementara laki aku g berurut dgn org buta aku sambil mengendong zayan g la kat tempat pameran tu. tp harapan aku hampa.....................umah da cantik2 da, rege pon ok tp tula......ader ke lokasi nyer x strategik......aku nk beli umah kat UGANDA tp nape xde 1 pon projek PKNS kat uganda nih......MARAH NI.......kecewa taw aku..............

disebabkan aku kecewa sgt dgn PKNS aku pon g la butik BELLE yg aku x pernah hingin nak jenguk tu dan berjaya merempat 1 skirt less 50% dari rm 120 dpt la  60 hengget.

Wednesday, January 19, 2011

DAGING BLACK PEPPER

Mlm td rumah aku jd transit utk abg aku 1 femly + mak mertua dye + adik ipar dye (kire biras aku la kan tp kalo dgn laki aku jd ape ek...??? BERAS..???). Dye nk g holiday ke Hong Kong...huhuhu...bestnyer....xde pon diorg oper nk blanje aku sekuarge ke sane...hukhukhuk. so aku + akak ipar + abang aku berganding bahu msk utk mlm td...... so ni seme le menu2 nyer



1st menu akak ipar aku yg cun itu. sgt sdap taw tp aku kene blaja dulu dgn dye baru aku leh kasik korg resepi




ni lak telo dadar done by abg aku Incik Ismail Hafidz.




ni baru la menu aku.....(presentation mmg hancus...) tp rasenyer sedap wooo...aku tgk Incik Eful (biras aku tuh) mkn sampai menjilat sudu.......mmg aku nih prasan tahap gaban lar.  ni menu requested by abg aku. so ni adelah resepinyer

1/2 kilo daging lembu tempatan - potong nipis2
2 btg karot
1 biji besar bwg holland-ptg bulat2
2 ulas bwg putih-ditumbuk skali ngan lada itam
lada itam sepeket 50sen -ditumbuk
2 inci halia -di mayang
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
garam secukup rase
1 cwn air

-panaskan minyak dlm kuali & masukkan bwg besar
-bile bwg da layu masukkan hasil tumbukan lada itam & bwg putih
-da naik bau masukkan halia & daging & karot yg da dipotong
-kaco2 sket then masukkan sos lada itam & kicap
-masukkan air & garam secukup rase
- masak sampai kuahnyer pekat & daging pon da empuk

* lupe lak nk kasik taw....acc nuffnang aku da dpt 5 hengget..hehehe ...kalo korg baik ati sila la klik2 kt iklan aku tuh ek

Tuesday, January 18, 2011

KARI KAPLA IKAN

Mlm td wat kari kapla ikan. disebabkan ni resepi aku, so aku masak ikot suker aku. resepinyer pon ikot aku la nak boh ape.......rasenyer......hehehe.....laki aku kate sdap, aku pong gumbirest....simple je aku ni kan....



ni ler rupe kari kepla ikan aku. tp x nampak pon rupe kepalanyer sbb aku da soh penjual ikan tu belah dua kepala ikan tersebut.....(nmpk sgt ler aku ni x taw menghias makanan & snap pic pon xde bakat)

KARI KEPALA IKAN

1 buah kepala ikan merah -dibelah dua
1/2 biji bwg holland besar (bwg merah umah aku da abih, tinggal bwg ni je...x kesahla janji bwg)
2 ulas bwg putih
1 inci halia -di ketuk
1 btg kecil kulit kayu manis
3 tangkai daun karipule - amik daunnyer je
3 sudu besar serbuk kari - campurkan air biar dye jd pekat cam pati
1/2 peket santan segera (1/2  biji santan segar)
3 btg kacang panjang - potong panjang cket cam msk paprik
2 btg cili besor - belah tgh
ceri tomato - ikut suke
1 sudu kecil asam jawa (aku pakai brand adabi so xya nak cairkan dgn santan)
1 sudu gula kabung
garam secukup rase

- goreng kulit kayu manis sampai naik bau
-masukkan bwg holland & bwg putih yg telah ditumbuk halus
-da naik bau masukkan daun karipule yg telah dibasuh
- masukkan kari yg da berupa pati dan tumis lagi sampai  naik bau yg wangi
-masukkan halia,kepala ikan, kacang panjang & cili besor
-masukkan santan cair
-bile da mendidih masukkan ceri tomato, santan pekat, gula kabung & garam secukup rase.
-masak ler dlm api kecik sampai kuah jd pekat cket.

taraaaa.....sedap dihidang bile ade skali sambal belacan

Monday, January 17, 2011

AYAM MASAK CILI KERING

 Gillerrr lame aku x update blog nih. Mmg bizi tahap cipan la (kunun-kununnyer)......byk sebenornyer gambo yg aku da snap nak masukkan dlm blog. xpela aku masuk satu2...... menu ni aku dpt idea dr majalah rase feb 2011. tp cam biaser aku akan bege2 ikot kesesuaian brg2 yg ade kt dlm dapo aku tuh. kalo korg tgk pic ni rase terlalu berminyak & u really hate all those fat sile kanlah utk me'reduce'kan minyak tuh mase korg menumis ek.




Sila abaikan panadol actifast tu yer. itu hanyalah untuk tujuan hiasan semata-mata.

ni adalah resepi ayam masak cili kering versi islah.

2 ketul peha (dlm 500gm ye)- potong kecit2
10 tangkai cili kering-rebus dulu, toskan airnyer
4 tangkai cili kering-untuk hiasan
4 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 inci halia (aku suke pakai halia mude)-dimayang
1 btg serai-diketuk
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
1/3 cwn minyak untuk menumis
1 cwn air
garam secukupnye

- blend kan cili kering, bwg merah, bwg putih & tumis
-masukkan halia & tumis sampai naik bau
-masukkan ayam
-masukkan serai, kicap & sos cili & garam seckup rase
-masukkan 4 tangkai cili kering yg dipotong pendek2
-masukkan air (untuk sebatikan semua perasa dgn ayam)
-bile kuah da pekat bole angkat & paling ngam dilantak dgn nasik panas
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...