Aku kt kg parit mahang. umah mertua aku. kmi kuar mkn bwk ayah mertua. nme kedai spt tertera....Sabar Menanti...so korg paham2 jela....mmg sabar la kmi menanti....
Monday, January 31, 2011
SABAR MENANTI
Aku kt kg parit mahang. umah mertua aku. kmi kuar mkn bwk ayah mertua. nme kedai spt tertera....Sabar Menanti...so korg paham2 jela....mmg sabar la kmi menanti....
CUTI YG X CUTI
Hari ni kmi cuti tp disbbkn kecuaian aku so pg2 aku kne g opis. kne setelkn ceklist utk paymen kontraktor under aku. smpi opis hard disk korupsi lak....adehhhh......melilau ar cri sape2 yg ade ceklis tu. da la rmai yg cuti. bebdk yg aku jupe sume ceklis x update....masalah....masalah....... las2 dpt gak kbetuln ade injiner len tumpang print kt ida......aku pn tumpg print then setel le keje tu.....
tgk2 jam da kul 12, laki aku ajak g proton servis kt sri kmbangan. hokhekhokhek da kul 1230. perut pn da nyanyi lagu rok kapak ktrg pn singgah kt ani sup utara p15. aku ode set nasi sup burung puyoh, laki aku ode set nasik sup ayam & utk zayan bubur nasi.....Alhamdulillah kenyang....
balik umah, kmas baju then balik kg
Sunday, January 30, 2011
DESSERT INI MLM
Mlm ni kmi beli mihun sup tapau kt kdai mamak dpn tmn umah aku. even perjlnan yg jauh tu mkn mase dlm 2 min, aku ttp gedik nk ikot...... aku sbrnye nk g kt baker's cottage sblh kedai mamak tu. ni la hasilnyer.....huhuhu....mcm mane le bdn aku x mcm rosnah mat aris
MUKE ORG DEMAM
incik somi demam.....so jenjln kt alamnda jela. dye nk mkn sup2 so kmi g la kt johnny's amik set for 2. lauk da xde kt umah sbb esok da balik kg. kmi coti seminggu
Saturday, January 29, 2011
IKAN BAKAR SUMBAT SAMBAL
Ni menu mlm ni.....simple je. kebetulan kt umah ade ikan cencaru. so wat ikan bakar pon sodap. bhn2 yg diperlukan..... 2 ekor ikan cencaru, 15 tangkai cili kering (rebus dlu), 3 biji bwg merah, 1 biji bwg putih, 5 btg serai, 1 inci halia, 1 inci lengkuas, 1 sudu besar planta ( bole tuke ke minyak msk), 1 sudu besar sos barbeque ( ikut suke) & garam secukup rase. blender sume bhn kecuali ikan. sumbt bhn yg diblender ke dlm ikan. lg afdal kalo di bungkus dgn daun pisang
PAU SUPER SEGERA
Pau segera ni aku beli kt pasar tani ptrjya ari selasa aritu. sepeket ade 10 ketoi. aku beli 3 campur2. 3 peket rm10 je. sesuai la dgn aku yg sgt rajin nih. tinggal goreng & wat teh o utk minum ptg.
Friday, January 28, 2011
NASI GORENG CENDAWAN BELACAN
ni jela menu malam ni sbb aku maleh nk msk. hubby pn demam. so aku nk msk bnde yg cpt dan pantas... senang je nk msk juz pakai cili api, bwg merah, bwg putih & belacan ditumbuk skali. panaskan minyak, tumis bhn yg ditumbuk. bile da wangi masukkn soa tiram, nasi, cndwn enoki & timun jepun yg dipotong dadu. bile nasi sebati tambah sebiji telur & garam secukup rase......
MARI BERPINDAH
brg2 aku pon x byk....sila lihat kotak2 itu
kalo x aku nk pindah semlm tp sbb ade keje yg x setel g so arini baru leh pindah. pasni aku bercuti seminggu nak sambut raye. baju raye x beli g nih...haiiishhhh........tema baju cam biase ler "happiness & gud fortune"
Thursday, January 27, 2011
WALLET BARU
Ni wallet cum passport & ticket holder. mmg gabak ar. sesuai utk aku sbb kalo aku nk beli clutch nnt xleh jd wallet lak. so tiz one is da best option
aku ni sbrnyer agak addict shoppin online nih.......tu le psl bole katekn evry month musti ade parcel utk aku. aku x kesah ape pon baik tudung, kasut, henbeng, wallet, baju, botol susu...............mcm2 g la... mostly aku beli online.
wallet ni pon oder dr last month dr tiz blog sapphireministore.blogspot,com. b4 tiz aku penah beli henbeg coach dr dye. aku suke care packaging dye. sgt menitik-beratkan keutuhan brg yg di deliver. b4 tiz aku penah gak beli henbeg ngan blogger laen tp tula.....packaging x bape semegah. siap ade kotor2 kat that bag.
so end up try sapphireministore (owner name hidayah) & aku sgt puas ati. nnt nex time (kalo ade duit) aku beli lg ek.
PRESSUREEEEEEE...!!!!!!
tgh2 aku berjln2 aku tetibe aku dgr bunyik derap kaki yg biase aku dgr kt arah belakang. bile aku paling aku tgk laki aku dgn stroller da kt blakang......tp tule dye still g potpet2 bile kami masuk ke niichi tu. aku pon belek2 la baju2 yg sesuai dgn aku, size L & yg paling penting mempunyai diskaun yg paling tinggi. kalo stakat 10% less tu mmg aku x jenguk la......
belek punyer belek....tara...aku dpt 2 helai yg saiz L. 1 kemeja itam, 1 g tunic. wah dgn gumbirest (perhatikan ade "est" kt ujung word tu means aku sgt hepi) aku g try baju tu. 1 choice aku try musti la tunic tuh sbb dye nmpk bigger than the shirt. baru msuk tgn cket...cissssssss.....mmg haremmmmmmmmm....
x muat............arghhhhh...presssureeeeeee..!!!!!
sejurus selepas itu aku kuar dr fitting room. laki aku pon tnye...."camne baju..?" dan dgn kecewa aku ckp " tah ar baju kt sini pelik2.....ade ke tulis saiz L tp sbrnyer baju tu saiz S sbb baju kedai laen ibu muat taw saiz M pon..." (still lagi rase kurus tuh...) dan aku trus berjalan laju tnpe mempedulikan suami aku yg ketawa terbahak-bahak & dye sungguh gembire.........hampest
Tuesday, January 25, 2011
I can't wait to tag my friends in the #MiloFuzeJamPack game & have the laugh of my life. Awesome prizes to be won!
I can't wait to tag my friends in the #MiloFuzeJamPack game & have the laugh of my life. Awesome prizes to be won!
TAKDER MUD
PIAREN AH SEDAH
Monday, January 24, 2011
PASAR PARIT BARU
then ktrg g umah makcik aku kat Kg. Sg. Apong (jgn tnye aku nape kg ni name cenggini...). Setelah ktrg memporak-perandakan umah makcik aku ktrg pon meneruskan perjalanan ke Pasar Parit Baru. Syok wooo pasar ni......kt pasar ni majoritinyer org jawa so byk ler makanan jawa.....tu yg best sgt tuh. kt putrajaya nih mane ler nak dpt makanan org jawa yg btol2 original.....kalo soto pon soto johor bkn soto jawa.....kt pasar camnih le baru nak merase air tgn makcik2 jawa yg mmg ori punyerrrrrr.....
Friday, January 21, 2011
CUTI THAIPUSAM
ok tutup cite psl ni.....ni aku nk cite kt mane aku sambut thaipusam semalam. semalam ktrg celebrate kat SACC Mall je.......(aku pon x taw nape la laki aku suke sgt g sini.....aku ni da la dulu stadi kt uitm shah alam tuh...da abih stadi pon nk kene g sane gak ker....??? padayappppaaaaa...!!!!) mcm biase kedai 1st kami pegi mesti la kedai makan & kedai ni aku rase tiap kali g SACC mall musti la kami mkn kt sini. kedai itu adalah................(bg bunyi deram cket..........drrrrrrrr) ONLY MEE....
ni ler mende yg kami lantakkan semalam
Wednesday, January 19, 2011
DAGING BLACK PEPPER
1st menu akak ipar aku yg cun itu. sgt sdap taw tp aku kene blaja dulu dgn dye baru aku leh kasik korg resepi
ni baru la menu aku.....(presentation mmg hancus...) tp rasenyer sedap wooo...aku tgk Incik Eful (biras aku tuh) mkn sampai menjilat sudu.......mmg aku nih prasan tahap gaban lar. ni menu requested by abg aku. so ni adelah resepinyer
1/2 kilo daging lembu tempatan - potong nipis2
2 btg karot
1 biji besar bwg holland-ptg bulat2
2 ulas bwg putih-ditumbuk skali ngan lada itam
lada itam sepeket 50sen -ditumbuk
2 inci halia -di mayang
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
garam secukup rase
1 cwn air
-panaskan minyak dlm kuali & masukkan bwg besar
-bile bwg da layu masukkan hasil tumbukan lada itam & bwg putih
-da naik bau masukkan halia & daging & karot yg da dipotong
-kaco2 sket then masukkan sos lada itam & kicap
-masukkan air & garam secukup rase
- masak sampai kuahnyer pekat & daging pon da empuk
* lupe lak nk kasik taw....acc nuffnang aku da dpt 5 hengget..hehehe ...kalo korg baik ati sila la klik2 kt iklan aku tuh ek
Tuesday, January 18, 2011
KARI KAPLA IKAN
Monday, January 17, 2011
AYAM MASAK CILI KERING
Sila abaikan panadol actifast tu yer. itu hanyalah untuk tujuan hiasan semata-mata.
ni adalah resepi ayam masak cili kering versi islah.
2 ketul peha (dlm 500gm ye)- potong kecit2
10 tangkai cili kering-rebus dulu, toskan airnyer
4 tangkai cili kering-untuk hiasan
4 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 inci halia (aku suke pakai halia mude)-dimayang
1 btg serai-diketuk
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
1/3 cwn minyak untuk menumis
1 cwn air
garam secukupnye
- blend kan cili kering, bwg merah, bwg putih & tumis
-masukkan halia & tumis sampai naik bau
-masukkan ayam
-masukkan serai, kicap & sos cili & garam seckup rase
-masukkan 4 tangkai cili kering yg dipotong pendek2
-masukkan air (untuk sebatikan semua perasa dgn ayam)
-bile kuah da pekat bole angkat & paling ngam dilantak dgn nasik panas