ni ler rupe kari kepla ikan aku. tp x nampak pon rupe kepalanyer sbb aku da soh penjual ikan tu belah dua kepala ikan tersebut.....(nmpk sgt ler aku ni x taw menghias makanan & snap pic pon xde bakat)
KARI KEPALA IKAN
1 buah kepala ikan merah -dibelah dua
1/2 biji bwg holland besar (bwg merah umah aku da abih, tinggal bwg ni je...x kesahla janji bwg)
2 ulas bwg putih
1 inci halia -di ketuk
1 btg kecil kulit kayu manis
3 tangkai daun karipule - amik daunnyer je
3 sudu besar serbuk kari - campurkan air biar dye jd pekat cam pati
1/2 peket santan segera (1/2 biji santan segar)
3 btg kacang panjang - potong panjang cket cam msk paprik
2 btg cili besor - belah tgh
ceri tomato - ikut suke
1 sudu kecil asam jawa (aku pakai brand adabi so xya nak cairkan dgn santan)
1 sudu gula kabung
garam secukup rase
- goreng kulit kayu manis sampai naik bau
-masukkan bwg holland & bwg putih yg telah ditumbuk halus
-da naik bau masukkan daun karipule yg telah dibasuh
- masukkan kari yg da berupa pati dan tumis lagi sampai naik bau yg wangi
-masukkan halia,kepala ikan, kacang panjang & cili besor
-masukkan santan cair
-bile da mendidih masukkan ceri tomato, santan pekat, gula kabung & garam secukup rase.
-masak ler dlm api kecik sampai kuah jd pekat cket.
taraaaa.....sedap dihidang bile ade skali sambal belacan
No comments:
Post a Comment