Friday, December 24, 2010

MY 1st EVER BROWNIES COKLET






Ni ler hasil perkebunanku air tgnku ptg td. arini ngan semlm aku cuti utk mghabiskan sisa2 cuti tahun ni. kebetulan ade akak ngan anak2 buah aku so aku decide ptg ni wat brownies coklat. Alhamdulillah mujo jd. aku nebes je nak wat bende ni almaklumlah tiz is my 1st ever brownies. Ist ever pon selamber je aku tuka2 recipe.....(konpiden lebel mmg tinggi aku nih)

so ni ler resipi brownies coklet aku

1 peket coklet cip
6 sudu besar butter
1 sudu besar serbuk coklet
3 biji telo gred A
1/2 cwn gule perang
1/2 cwn tepung naik sendiri
1 1/2 cwn walnut
1 sudu besar golden syrup
1 sudu teh esen vanilla

-cairkan butter, coklet cip & serbuk coklet gume kaedah double boiling
-pukul telo, gule perang & golden syrup sampai lunyai sebati
-masukkan tepung yg sudah diayak, walnut, esen vanila dan campurkan hingga sebati. (jgn overmixing)
-masukkan dlm tin pembakar bentuk 4 segi saiz sedang & make sure lapiskan dgn kertas kek.
-bakar dlm suhu 190darjah celcius (ampun aku x taw mne nak cari simbol celcius kt sini) selame 20min.
-make sure oven tu da dipanaskan dulu dlm 5 min ke
-sejukkan baru la potong (kalo mase panas2 da dipotong dye cam ancur cket tp aku suke mkn panas2)

enjoy ya ngan resipi ni......kalo ade ape2 kelemahan infom le aku

Wednesday, December 22, 2010

LAYAN PERASAAN



Arini bukan besday aku, bukan jugak besday hubby malah bukan besday sape2 yg pernah aku kenali....

tetibe pg td mase g toilet aku tingat lagu ni. seingat aku lagu ni fofular mase 2008. Lagi2 time tu besday aku. then aku search kat yutiup vid lagu ni & aku dpt 2 vid yg ori...(bkn yg sore imran ajmain tp pendukung watak tidak dikenali)

memule aku x paham gak papan crite lagu ni tp bile ending......huhuhuhu...aku memahami.......
sedey sgt...nak mengalir airmata aku....aku harap smuge kte semua jd cam imran ajmain dlm vid ni

berkisar psl lirik lagu ni, buat aku terpikir scare mendalam. (aku berpikir......biar betol? guling katak le kalo kengkawan yg penah stadi dgn aku bace post nih)...ye aku berpikir. aku ingin kalian mengerti bahawa aku pernah bercite-cite utk menjadi sasterawan suatu mase dulu.

ok, back to the line. ucapan di Hari Lahir, Hari Annivesary, Hari Bertemu Pelanggan, Hari Bersunat...(kalo rase yg 2 akhir tu x bape nak releven dgn anda, sila abaikan) sebenarnya amat dinanti-nanti terutamanyer oleh kaum wanita yg berjiwa halus mcm aku. tp ini yg selalu diabaikan oleh kaum lelaki.

jujurnya aku sbg wanita x ler mintak hadiah (tp kalo nak bg tu bg la, hanbeg coach pon jd la....) yg penting ucapan tu dan kami mengharapkan ucapan yg pertama tu mestilah diucapkan oleh org yg paling kami sayangi tp selalunya hampa......biasenye yg wish ialah teman2 rapat kite betape teman2 kite itu lebih mengingati kite di hari itu.

mungkin pade lelaki tiz is not a big deal tp sebenarnya fahamilah......hanya dgn ucapan yg simple ni akan membuat hati wanita akan berbunge-bunge & darjah kesayangan pd anda akan bertambah tinggi. lebih2 lg utk ibu2 yg biasenye body da x solid, pakai pon ala kadar je, anak selalu merengek, umah x sempat nk kemas, dgn masalah kt opis yg x penah berkurang (ni mcm cite diri sindri jek...) bile sang suami mengucapkan kalimah yg berharga itu akan membuatkan isterinya merasa dihargai dan diingati oleh suami.

dan untuk suamiku yg disayangi, hayatilah lirik ini. I luv u & i need u

Monday, December 20, 2010

COKLET CUPCAKES (X BAPE JADI)

Aku ni penggemar cakes & pastry. aku rse standed la kan pompuan cute cam aku suke mkn cake tp.....ni la kelemahan yg harus aku akui. walaupon aku ni kire terel la bab masak-memasak, bakar-membakar tp ini lah diye.....inilah kelemahan aku...AKU X PANDAI BUAT KEK....wuuuhuuuuhuu...sedey tol.....aku ni kire menkayekan tokey kek je slame ni. aku ingat 1st time aku wat kek, aku beli tepung kek brand Pillsbury (betol ke ejaan dye?) x maen la jename yg tempatan tu kununnyer...aku rase ni le tepung kek yg paling mahal kat giant tu (ni time aku praktikal dgn rege sebegitu aku rase mahal ler, so dpt je duit elaun yg 1st trus aku beli tepung kek ni).
Dgn prsaan & prasanan yg berkobar2 aku pon mule le membancuh kek ni ikot arahan kat kotak. senang je cume tambah 2 biji telo ngan air (aku x ingat da sukatan air tuh). dan aku pukul, punyer pukul le batter tu & bile aku puas ati aku pon stat le bakar. aku punyer skema ikot sebiji2 arahan kat kotak tu without missing anything.
aku tunggu kat oven mcm seorg suami tgh tunggu isteri dye nak bersalin.....prasaan xcited, cuak, gelabah sume bercampor.......hehehe......(tensen je hubby aku kalo bace...) dan bile tibe mase je oven berbunyi "TING" menandakan kek aku siap dibakar aku segere ingat kate2 cef2 kt tv tu. dye kate cucuk kek dgn garfu nk tgk kek msk ke tidak. aku pon cucuk dgn garfu then aku nampak ade skit batter melekat kat garfu tu..aku tambah g mase bakar, dan lagi , dan lagi samapi aku x ingat bape kali aku tambah mase membakar & bukak tutup. bukak tutup oven tu.

dan hasilnyer...........kek aku aku rase cam biskut yg kalo baling kat anjing, dgn segere anjing tu akan meniupkan napas yg terakhir. sekian......

ni ade la cupcakes yg aku wat ahad aritu..... nak bg resepi tgu la bile aku da dpt buat kek dgn jayanyer....

BUBUR DAGING BERKEJU

Rajinnyer aku upload makanan anak bujang aku tuh....sebenornye ni aku wat ari ahad aritu. baru ni berkesempatan nak post.

bahan2

1/2 pot kecil beras
1 btg kecil karot
1/2 btg saderi
1/2 cawan daging
2 keping keju cheesdale
1 sudu besar minyak zaitun

-masak semua bhn2 kecuali keju & minyak zaitun
-bile semua da msk, tutup api.
-masukkan keju & minyak zaitun. stir sampai keju & minyak zaitun dissolved
-blend

AVOCADO & EPAL PUREE



Ni makanan zayan gak. Da lame aku nk try wat puree avocado ni. akhirnya kat carrefour aritu ade gak jual avocado....aku pon trus beli tanpa byk songeh pdhal ni 1st time aku beli buah ni...and its end up aku beli yg x msk lg....hahahaha padan dgn muke aku....

so ni ler resepi nyer

1 biji avocado
1 biji epal
1 biji oren

-disbbkan avocado aku x msk lg, so aku renihkan dgn buah epal. air ckit je
-bile air da kering & semua da lembut lenyekkan la
-tambah jus oren dr oren yg diperah

MENU ARI SABTU

Sabtu tu ari aku msk utk lunch je sbb dlm kul 5 ptg kami balik kg. Anak buah hubby meninggal. Menu tu ari pon sempat snap pic utk sayur bendi goreng belacan je. Kam heong kepala ikan xde lak pic nyer.....

 Makanya aku bagi resipi Sayur Bendi Goreng Belacan jela.....nnt aku msk Kam Heong lg aku buh resepi kat sini



Sayur Bendi Goreng Belacan

10 batang bendi
10 biji cili api
2 biji bawang kecil
1 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
garam secukup rase
- tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih ngan belacan.
- tumis sampai naek bau.
- masukkan bendi & perasakan dgn garam secukup rase





Saturday, December 18, 2010

ANGEL HAIR GORENG

Dinner semlm ade leftover g...(aku mmg msk byk sbb da plan utk wat bekfes gune leftover yg ade). So bhn2 sme je dgn Spegeti Org Mls.

Care2 nak wat

-Potong sebiji bwg besar
- Panaskan minyak, masukkan bwg besar & tgu sampai naik bau.
-Masukkan kuah spageti yg lebihan tu. Bile da mendidih baru le masukkan angel hair tu
-Siap utk dimakan.


Inilah angel hair goreng leftover.......

Friday, December 17, 2010

SPEGETI ORG MALAS

Mlm ni sebenornye aku ade jemputan walimah tp disebabkan aku malas abg aku dtg so aku xjd la nk pegi. nak masak utk dinner aku x prepare ape2 pon. godek2 dapo aku pon nmpk makanan2 segere yg cepat dimasak, enak dimkn terus aku dpt idea. ni la yg aku panggil Spegeti Org Malas (kt umah aku spegeti takde so aku ganti dgn angel hair)



Menarik x rupe dye? anda terlior? huhuhu.....Top Chef kalo tgk menu aku ni mmg menangis la......(ayat yg penuh dgn overkonpiden & keprasanan yg tinggi)

ni bahan2 nak wat Spegeti Org Malas

1/2 peket angel hair
1 botol sos spegeti mushroom (aku pakai brand kimball)
1 tin tuna (utk ganti dagimg bg ade rase chunky)
1 sudu xtra virgin olive oil
 cheese chesdale (utk hiasan)
chilli flakes (utk hiasan)

- rebus spegeti ikot aturan kt peket tu
-masak sos spegeti skali dgn tuna ngan olive oil
-bior sampai mendidih & pekat
-sedia dihidang (leh tabur cheese & cili flakes kat atasnyer)

RED SOUR YOGURT

Gempak x name resepi aku yg ni.....hehehe...ni sebenornye yogurt utk Zayan. Zayan ni suke mkn yogurt so aku wat la yogurt ni. disbbkan kale dye merah so aku buh la namenye Red Sour Yogurt. Ni ha rupenyer



Strawberi tu takat hiasan sbb zayan xleh g mkn seketol besa cenggitu. ni care2 nak wat Red Sour Yogurt ni

4 biji strawberi
1 biji epal merah (buang kulit)
2 sudu besar plain yogurt

- potong dadu epal dan strawberi dan renihkan dgn air yg sedikit (pehhhh skema ayat aku cam dlm mjlah saji...)
-bile air tu da kering, epal pon da empuk, lenyekkan le mereka berdua ni.
-masukkan plain yogurt tadi.

ni cume dpt dlm 2 kiub mknan

Rase yogurt ni masam ditambah dgn kemasaman strawberi tu so dye double masam. kalo anak anda x mkn masam x ya letak strawberi. letak epal je pon da ok

IKAN KERISI SAMBAL TEMPOYAK

Ni menu mkn mlm td......aku dok pkir nak msk ape ngan ikan kerisi tu. xkan nk goreng je. nnt kne gak wat sambal sbb sambal kering da abih semlm. memndangkan kt dlm fridge ade tempoyak trus aku dpt idea nak wat ni. resepi dye pon senang je......

2 ekor ikan kerisi
2 1/2 sudu besar tempoyak
10 btg cili api kg (ikot selera, kalo nk lg pdas tmbah lg, kalo xnk pdas sgt kurangkan le cket)
3 biji bwg merah
1 ulas bwg putih
1 btg serai (diketuk)
1/2 keping asam keping
garam dan gula secukup rase

- ikan kerisi tu goreng sampai agak garing.
-tumbuk cili api, bwg merah, bwg putih dan tumiskan.
-bile naik bau, masukkan tempoyak. tambah ckit air utk elak hangus & utk sebatikan rase
-masukkan serai yg da diketuk, asam keping & perasakan dengan garam dan gula.
-bile rase da ok, kuah pon agak pekat baru masukkan ikan yg da digoreng tu.
-bile rase kuah da meresap kt ikan tutup la api & sedia dihidang.

rupenye camni



Utk sayurnye aku stakat wat kacang buncis tumis sos tiram....nak resepi gak ke? aku rase xya la kot...kalo ade permintaan baru aku boh.

Thursday, December 16, 2010

MENU MALAM TADI

Menu malam tadi simple je.....taraaaaa......(sesuai la utk org bekerja tp nk msk gak at least 4 dinner)


Jangan bobor petola+fisbol+fiskek , ikan pekasam goreng & sambal kering. jadila sbb kami makn pon berdua je. anak bujang tu aku masakkan laen sbb dye baru 8 bln.

ni aku bg resepi tp diingatkan resepi aku ni aku maen gasak jer. mungkin org laen, laen care masaknyer apepon yg penting tekak kite & org yg mkn kate sedap.

Jangan bobor (Masak lemak petola)

1 biji petola (saiz sedang utk 2 org mkn)
1 btg fiskek
3 biji fisbol
3 biji bwg merah
1 biji bwg putih
sejemput udang kering
1 inci halia (ditumbuk /diketuk)
1/2 peket santan segera (anggaran 1/2 biji kelapa)
garam sesedap rase

- bwg merah, bwg putih & udang kering tumbuk sekali. (kalo nak potong je bwg2 tu pon bole)
-potong le petola, fiskek, fisbol tu ikot gasak korang.
-masukkan semua bahan2 sekali dgn santan. kalo santan segera tu make sure tambah air sbb jgn bobor ni kuah dye x sepekat masak lemak cili api.
-bile da mendidih tu rase le, kalo kurang garam bubuh le lagi sampai rase sedap.


Ikan pekasam

Ikan pekasam tu goreng je dgn bawang besar & cili kering (korg bley gak gune cili api) sampai garing.

Sambal kering.

sambal ni aku wat sekali byk. bkn ape, setiap kali nk mkn xya la aku nk menumbuk nak wat sambal. sambal ni gak leh jd sambal utk korg wat nasik goreng, goreng cili api  & yg sewaktu dgnnyer. cume korg tambah le bawang ke, hape ke, ikot kesesuaian. aku ni msk maen gasak jer.....

ni resepi utk sambal kering

cili api 2 hinggit
segenggam udang kering
1 biji bwg merah
belacan 1 inci
1 sudu besar gula(sape yg x bape nak pedas tu leh kurgkan cili api ganti dgn cili beso)

-blend kering sume bhn2 kecuali gula. (sape rajin nak menumbuk tu lagi sedap la sambalnyer)
-tumis pakai minyak sampai kering. tambah gula tu sebelum kering & rase le ckit ok x? (kalo bran la...)

BUBUR CAMPOR ZAYAN

Mlm td zayan dinner dgn bubor campor nih. Zayan da 8 bln tp sebtg gg pon x tumboh g. so, bubor ni still kene blend tp xler hancor sgt.




ni ler rupe bubor campor zayan. ni aku da siap packing utk anta nursery.  makanan baby pon ade care2 penyimpanannye. yg ni aku byk search kat tenet & ade gak buku aku beli kat MPH yg cite psl pemakanan bayi.so x yah la nk bgun pagi2 nak mskkan utk baby kite. Yg penting makanan tu berkhasiat & air tgn mak dye sindrik.

ni ler resepi untuk bubor campor zayan

1/2 pot (kecil) beras
1 btg (kecil) karot
1 btg saderi
brokoli (aku boh ikot kesesuaian)
1/2 cawan daging lembu (tempatan)


-renehkan semua bahan2 skali. bile nasik da msk, daging pon da empuk, sayo2 da masak. blend la bubur tu.
ni boley wat utk 7 kiub (saiz 60ml each)

Wednesday, December 15, 2010

HALLLUUUUUUUUUU

B4 tiz aku mmg ade blog, tp disebabkan penyakit lupe agak kritikal di tahap 4 makanya aku da lupe address blog aku, username skali dgn password.....
 so bersempena dgn azam taun baru 2011 ni aku nak stat balik blogging. tp kali neh laen......aku nak nk stori pasal kegemaran aku iaitu makan dan masak.
mungkin juge aku ade le masuk cket2 cite laen.....terutame time2 layan jiwang berkarat aku.....
so aku harap ramai le yg berminat dgn blog aku dan membantu aku menambahkan lagi ekonomi aku...(jujur nak blogging tp nak duit gak.....dasar mate duitan..!!!!)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...