Thursday, December 16, 2010

MENU MALAM TADI

Menu malam tadi simple je.....taraaaaa......(sesuai la utk org bekerja tp nk msk gak at least 4 dinner)


Jangan bobor petola+fisbol+fiskek , ikan pekasam goreng & sambal kering. jadila sbb kami makn pon berdua je. anak bujang tu aku masakkan laen sbb dye baru 8 bln.

ni aku bg resepi tp diingatkan resepi aku ni aku maen gasak jer. mungkin org laen, laen care masaknyer apepon yg penting tekak kite & org yg mkn kate sedap.

Jangan bobor (Masak lemak petola)

1 biji petola (saiz sedang utk 2 org mkn)
1 btg fiskek
3 biji fisbol
3 biji bwg merah
1 biji bwg putih
sejemput udang kering
1 inci halia (ditumbuk /diketuk)
1/2 peket santan segera (anggaran 1/2 biji kelapa)
garam sesedap rase

- bwg merah, bwg putih & udang kering tumbuk sekali. (kalo nak potong je bwg2 tu pon bole)
-potong le petola, fiskek, fisbol tu ikot gasak korang.
-masukkan semua bahan2 sekali dgn santan. kalo santan segera tu make sure tambah air sbb jgn bobor ni kuah dye x sepekat masak lemak cili api.
-bile da mendidih tu rase le, kalo kurang garam bubuh le lagi sampai rase sedap.


Ikan pekasam

Ikan pekasam tu goreng je dgn bawang besar & cili kering (korg bley gak gune cili api) sampai garing.

Sambal kering.

sambal ni aku wat sekali byk. bkn ape, setiap kali nk mkn xya la aku nk menumbuk nak wat sambal. sambal ni gak leh jd sambal utk korg wat nasik goreng, goreng cili api  & yg sewaktu dgnnyer. cume korg tambah le bawang ke, hape ke, ikot kesesuaian. aku ni msk maen gasak jer.....

ni resepi utk sambal kering

cili api 2 hinggit
segenggam udang kering
1 biji bwg merah
belacan 1 inci
1 sudu besar gula(sape yg x bape nak pedas tu leh kurgkan cili api ganti dgn cili beso)

-blend kering sume bhn2 kecuali gula. (sape rajin nak menumbuk tu lagi sedap la sambalnyer)
-tumis pakai minyak sampai kering. tambah gula tu sebelum kering & rase le ckit ok x? (kalo bran la...)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...