Friday, December 17, 2010

IKAN KERISI SAMBAL TEMPOYAK

Ni menu mkn mlm td......aku dok pkir nak msk ape ngan ikan kerisi tu. xkan nk goreng je. nnt kne gak wat sambal sbb sambal kering da abih semlm. memndangkan kt dlm fridge ade tempoyak trus aku dpt idea nak wat ni. resepi dye pon senang je......

2 ekor ikan kerisi
2 1/2 sudu besar tempoyak
10 btg cili api kg (ikot selera, kalo nk lg pdas tmbah lg, kalo xnk pdas sgt kurangkan le cket)
3 biji bwg merah
1 ulas bwg putih
1 btg serai (diketuk)
1/2 keping asam keping
garam dan gula secukup rase

- ikan kerisi tu goreng sampai agak garing.
-tumbuk cili api, bwg merah, bwg putih dan tumiskan.
-bile naik bau, masukkan tempoyak. tambah ckit air utk elak hangus & utk sebatikan rase
-masukkan serai yg da diketuk, asam keping & perasakan dengan garam dan gula.
-bile rase da ok, kuah pon agak pekat baru masukkan ikan yg da digoreng tu.
-bile rase kuah da meresap kt ikan tutup la api & sedia dihidang.

rupenye camni



Utk sayurnye aku stakat wat kacang buncis tumis sos tiram....nak resepi gak ke? aku rase xya la kot...kalo ade permintaan baru aku boh.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...